Sala Paşilor Pierduţi

Sala Paşilor Pierduţi

Locaţie:

Corp A, parter

Suprafaţă:

600 m2

Utilizare:

  • organizare expoziţii;
  • organizare târguri şi evenimente de promovare;
  • organizare cocktail-uri, etc.

Tarif:

  • 6 RON /m2 pe zi, la care se adauga 6 RON /m2 suprafaţă amenajată;
  • 3 RON /m2pe zi, la care se adauga 3 RON /m2 suprafaţă amenajată (dacă se aplică reducere - în scopuri educaţionale)





Dacă nu puteti vizualiza imaginile 360x360 PANOVISION instalaţi plug-inul JAVA.

Prezentare

Una din cele mai impresionante locaţii ale Universităţii ,,Al. I. Cuza” din Iaşi, Sala Paşilor Pierduţi este faimoasă atât pentru frumuseţea ei, cât şi pentru cel care a pictat-o, care a pus ,,pete de albastru peste o întreagă epocă”, pictorul Sabin Bălaşa.

Cele 19 picturi murale care acoperă 120 m2 din clădirea principală a Universităţii, au fost realizate, de către ,,pictorul inorogilor şi al siluetelor cosmice”, între anii 1968 şi 1978 şi au fost gândite ca o reprezentare a sufletului românesc.

Dragostea artistului pentru Iaşi , căruia i-a dăruit o operă remarcabilă, s-a dovedit a fi una veritabilă. La 36 de ani, vârsta când a demarat lucrarea, Sabin Balaşa hotărăşte să-şi petrecă poate cea mai frumoasă perioadă a vieţii sale pictând Sala Paşilor Pierduţi, de care a rămas puternic legat, ultima sa dorinţă fiind aceea de a fi înmormântat la Iaşi.
Artistul a început să lucreze la capodopera din Sala Paşilor Pierduţi în anul 1968. Prima lucrare a fost portretul poetului Mihai Eminescu.

Picturile din Sala Paşilor Pierduţi pot fi grupate pe trei categorii:

  • mituri universale
  • legende româneşti
  • universitate
Miturile universale abordează temele: Viaţă, Apocalipsă,Frumuseţe.
Picturile reprezentative: „Triumful vieţii”, „Mutilarea atomică”, „Aspiraţii”, „Prometeu”, „Călătorind spre lumină”, „Venus din Milo”.

Cultura românească, ca parte a celei universale, este reprezentată de miturile creatorilor săi: „Ştefan cel Mare”, „Legenda lui Manole, meşterul zidar”, „Moldova”, „Lucifer”, „Moartea porumbelului”, „Mioriţa”, „Legenda Dochiei”.

Mediului academic şi istoria Universităţii „Al. I. Cuza”se regăsesc în cele trei picturi cu teme specifice: „Auditorium”, „Generaţii”, „Tribut strămoşilor”.




Vezi imagini din Sala Paşilor Pierduţi

Versiune 36.1 last modified by Michiu Iustina on 20/03/2013 at 20:53

Main.Planetarium > Sala Paşilor Pierduţi | Ultima actualizare: 2013/03/20 20:53
Despre acest sit — © 2006–2020 UAIC