Grădina Botanică „Anastasie Fătu" Iaşi

Contact

Str. Dumbrava Roşie, 7-9
Cod 700487, Iaşi
Tel: 0232 201373
Fax: 0232 201385
E-mail: gbot.is@uaic.ro
Web: http://botanica.uaic.ro

Director: Prof. univ dr. Cătălin TĂNASE

Descriere

Grădina Botanică din Iaşi a luat fiinţă în anul 1856, din iniţiativa medicului şi naturalistului Anastasie Fătu, al cărui nume îl poartă în prezent. Este prima grădină botanică universitară fondată în România şi, în acelaşi timp, cea mai mare din ţară, unică în privinţa numărului de taxoni şi a valorii conservative a acestora. Amenajarea Grădinii pe Dealul Copou a început în anul 1965, având în momentul actual o suprafaţa de 99,8 hectare.


Colecţiile Grădinii Botanice cuprind plante vasculare aparţinând la aproximativ 6000 de taxoni. Acestea sunt cultivate în sere şi în aer liber. Ponderea cea mai mare o deţin plantele care provin din diferite regiuni biogeografice. Flora ţării noastre este bine reprezentată în sectorul care îi este destinat.
Grădina Botanică din Iaşi se remarcă prin următoarele colecţii de plante decorative:
  • cea mai bogată colecţie de trandafiri din ţară (circa 800 de soiuri)
  • o colecţie deosebită de crizanteme (469 soiuri, din care 41 soiuri create aici) şi tufănele (70 soiuri)
  • o colecţie de azalee (30 soiuri) şi camelii (10 soiuri)
  • o colecţie de plante suculente (cca. 700 taxoni)
  • o valoroasa colecţie de plante dirijate în stil bonsai


Tematica ştiinţifică a actualei grădini botanice se desfăşoară în 10 secţii: Sistematică, Complexul de Sere, Ornamentală, Flora şi Vegetaţia României, Flora Globului, Dendrologică, Biologică, Plante utilitare, Rosarium, Silvostepa Moldovei şi 2 laboratoare: Laboratorul de micropropagare şi prezervare a germoplasmei şi Laboratorul pentru tehnica de calcul.

Dacă nu puteti vizualiza imaginile 360x360 PANOVISION instalaţi plug-inul JAVA.

Taxonii din colecţiile grădinii sunt repartizaţi, în concordanţă cu tematica sectorului specific, în funcţie de anumite criterii: biogeografic, sistematic, utilitar şi, nu în ultimul rând, estetic. Fiecare sector include specii deosebite datorită aspectului (Albizzia julibrissin - arborele de mătase, Liriodendron tulipifera – arborele lalea, Magnolia grandiflora şi Magnolia x soulangiana - magnolie), rarităţii (Metasequoia gliptostroboides), valorii botanice (Bellevalia sarmatica) sau prin istoria interesantă legată de descoperirea sau denumirea specifică (Ginkgo biloba - arborele pagodelor).Un loc special în cadrul Grădinii Botanice ieşene îl ocupă subsecţia amenajată pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Aceasta fiinţează din anul 1991 şi reuneşte plante care sunt remarcate datorită mirosului puternic sau particularităţilor frunzei şi care sunt etichetate în alfabetul Braille.


Activitatea din cele 10 secţii se desfăşoară în colaborare cu Herbarul (care deţine peste 43.000 coli), Biblioteca (care deţine circa 16.500 volume şi articole ştiinţifice) şi Laboratorul de schimb internaţional de seminţe.


Grădina Botanică colaborează cu partenerii din ţară şi din străinătate prin următoarele publicaţii:

  • Buletinul Grădinii Botanice, în prezent Journal of Plant Development, publicaţie cu apariţie anuală, ajunsă la tomul XV în anul 2008;
  • Delectus Seminum et Sporarum, publicaţie cu apariţie anuală;
  • Flora Moldaviae et Dobrogeae Exsiccata – publicaţie cu apariţie sporadică, ajunsă la Centuria IX în anul 2005.

Înscrierea în anul 2000 în cadrul Asociaţiei Grădinilor Botanice din România (AGBR) ca membru fondator, a conferit instituţiei o amplă perspectivă, mai ales înspre colaborarea cu instituţiile similare din Europa.

Vezi imagini de la Gradina Botanică

Versiune 45.1 last modified by Michiu Iustina on 03/03/2011 at 08:53

Grădina Botanică „Anastasie Fătu | Ultima actualizare: 2011/03/03 08:53
Despre acest sit — © 2006–2019 UAIC